Herdenken en vieren

Uit de rubriek "Bellen met burgemeester Roolvink" in de Graafsche Courant

De week van herdenken en vieren is begonnen want Grave werd zeventig jaar geleden Grave immers bevrijd als resultaat van Operatie Market Garden. Daarom trad afgelopen zaterdag op de Markt in Grave het Nijmeegs Amusements Orkest op met een bij die tijd passend programma. Veel muziek uit lang vervlogen tijden maar zeer herkenbaar.

Onder leiding van dirigent Louis van de Waarsenburg en met vocale inbreng van onder meer onze eigen Suzanne Menheere was het genieten geblazen. De Markt zat dermate vol dat velen aan de kant moesten staan. De volgende dag was er onder meer nog een wandeltocht van DEW Escharen, meer muziek op de Markt en Open Monumentendag. Grave heeft zich wederom van de beste kant laten zien. Mede dankzij de vele vrijwilligers en sponsoren stond er een geweldig programma. Een stad waardig.

Vermeldenswaard is nog dat de Cloveniers tot Schutterye of Grave sinds afgelopen zaterdag de jongste schutterskoning in de geschiedenis hebben. De slechts (of moeten we zeggen: al) 22-jarige Jacco Sessink slaagde erin de vogel naar beneden te halen. Een geweldige prestatie die op grootse wijze werd gevierd.

De vriende uit Friesland die wij het afgelopen weekend op bezoek hadden hebben hun hart opgehaald aan hetgeen Grave zoal te bieden heeft op het gebied van oudheid, cultuurhistorie en traditie. Van nabij hebben zij kennis genomen van het, zeker voor Friezen, bijzondere fenomeen van Koningsschieten en van alles wat daar bij komt kijken. Maar ook van de mogelijkheid om historische gebouwen van binnen te kunnen bekijken hebben zij gretig gebruik gemaakt. Ze vonden het allemaal prachtig.