Circusact Amusementsorkest spettert de pan uit

De Gelderlander 09-04-2001 - Door MAARTEN-JAN DONGELMANS

Concert: Nijmeegs Amusementsorkest (NAO) o.l.v. Louis van de Waarsenburg m.m.v. de vocalisten Maaike van Aalst, Gerita van den Bosch, Suzanne Menheere, Lia Middelweert, Vivian Davelaar, Pierre Berende, Twan van Summeren en Jim Wesenhagen, en balletgroep De Studio o.l.v. Sjanneke Boerland. Regie: Ton van Roozendaal. Gehoord: zaterdagavond in De Vereeniging te Nijmegen.

Steeds verfijndere perfectie is het kenmerk van de Non Stop Music-shows van het Nijmeegs Amusements Orkest (NAO). Het circusprogramma van zaterdagavond maakt dat zonneklaar. Het spektakel begint buiten, op de trappen van De Vereeniging. Bezoekers worden opgewacht door een jongeman die in de regen onverstoorbaar jongleert met drie brandendefakkels. Binnen in de hal werpen jongelui in rap tempo kegels naar elkaar.

In de concertzaal waant het publiek zich in Carré. Het orkest zit in twee helften opgesteld, in twee flauwe bogen, met een fraaie doorgangspoort in het midden. Het drumstel staat er bovenop. Dan klinkt de eerste roffel. Spreekstalmeester Willem Arns maakt zijn opwachting. 'Hooggeëerd publiek!': het circus kan beginnen. Jongleurs, acrobaten, clowns, de dames van het ballet: ze maken een wervelend geheel van deze goed bezochte avond. Maar de eer gaat natuurlijk in de eerste plaats naar het orkest. De arrangementen zitten vol variatie, net als de programma-opbouw. De musici schakelen probleemloos over van de ene muziekstijl naar de andere. Na wat stroeve momenten in het begin (dirigent Louis van de Waarsenburg moet extra nadrukkelijk maatslaan om de twee orkestsecties bij elkaar te houden) ontvouwt zich een perfecte show.

Vuurwerk levert Sing Sing Sing op, met twee drumstellen in bedrijf. Het toneelbeeld bij Send in the clowns raakt de tragiek van het clownsbestaan. Terwijl het orkest alleen verder speelt, wordt Van de Waarsenburg geschminkt. Eenzaam in een hoekje. Eenmaal voorzien van een clownsgezicht kijkt hij nog even meewarig naar het publiek. Slik.

Na de pauze wordt het klassieke circus ingeruild voor eigentijdse varianten. De opening met de fluitiste in de zaal zet meteen de toon. Opnieuw weet het NAO op alle fronten te verrassen. Jim Wesenhagen zingt een professionele cover van Sexbomb. De balletgroep doet er alles aan om de uitstraling van deze hit van Tom Jones extra aan te dikken. Regelmatig gaan kronkelende achterwerken richting publiek.

Twan van Summeren laat zijn warme stemgeluid horen in Hart van mijn gevoel van De Kast. Mooi arrangement voor de houtblazers. Gerita van den Bosch krijgt in Strong enough een lauw welkomstapplaus en geeft meteen lik op stuk: 'I don't need your sympathy' klinkt het door de microfoon.

Latin geeft het NAO pas écht vleugels. She Bangs van Ricky Martin vormt de spetterende finale met een circuspiste vol swingend talent.