Flitsende en kleurrijke show

De Gelderlander

Het Nijmeegs Amusements Orkest had zaterdag de eer de vernieuwde zaal van de Stadsschouwburg in Nijmegen in te wijden. Met een flitsende muzikale show om, vanuit het gezichtspunt van de zappende tv-kijker, een staalkaart van bekende muzikale thema's uit de film- en tv-wereld op de planken te zetten.

Daarbij was de achterwand van het podium omgevormd tot een groot tv-scherm waarop je kon zien wat er muzikaal aan de hand was, en uit welk programma iets te horen viel. Meteen een goede test om je herinneringsvermogen van tv-tunes aan te scherpen. Zo mocht de tune van Barend & Van Dorp met het bekende 'Wakker Worden' natuurlijk niet ontbreken.

Het Nijmeegs Amusements Orkest liet zich te hele avond als een perfect spelende big-band horen. Je kunt wel merken dat dirigent Louis van de Waarsenburg verbonden is aan de Luchtmachtkapel. De swingende momenten die hij aan het orkest verleent doen daar geen twijfel over bestaan. Maar geen goed orkest als je geen musici hebt, die het achterste van hun tong willen laten zien. Hoewel dat bij de twee mooi spelende fluitistes niet van toepassing was. Die speelden hun soli in 20th Century Fox met een delicate souplesse. En na de pauze waren ze ook verrassend goed op de panfluiten. De vele songs uit de bekende Bond-films en wat daarna kwam, werden ook heel fijnzinnig gezongen. Met als uitschieter de stem van Suzanne Menheere, die in haar vertolking van Sparkling Diamonds de zaal plat kreeg. Lia Middelweerd had de goede laagte voor From Russia with love.

De muzikale show was ook een lust voor het oog. De belichtingsmensen hadden het achterdoek van het toneel volledig onder controle met hun geraffineerd kleurspel.

Dirigent Louis van de Waarsenburg kwam ook als solist (trompet) af en toe om de hoek kijken, alsmede enkele leden van het orkest zelf, zoals de man in de regenjas en de hoed. Ja, daar stond Inspecteur Baantjer in zijn vrije tijd te musiceren. Af en toe was nog plaats voor korte acts met een dansensemble, dat met grote inzet het podium vulde.

Het Nijmeegs Amusement Orkest tenslotte had geen gebrek aan belangstelling. Het publiek kon fijn kennismaken met nieuwe stoelen, die echt een aanwinst zijn. Je zakt minder vlug weg. Hopelijk is dit concert een stimulans om volgend seizoen weer fris in de startblokken te gaan staan voor een geheel nieuwe show.

Concert door het Nijmeegs Amusements Orkest, o.l.v. Louis van de Waarsenburg, m.m.v. vocale solisten en dansers. Programma: Non Stop Music Show 2003. Gehoord: zaterdagavond in de schouwburg, Nijmegen. on Stop Music'. Gehoord: zaterdagavond in De Vereeniging te Nijmegen.