Dorpje Hees sluit wijkenfestival swingend af

De Gelderlander 12-09-2005 - Door PAUL VERGEEST

Zelden zullen bij Sancta Maria dergelijke swingende klanken te horen zijn geweest als afgelopen zondag. De tuin van het complex werd gebruikt als feestwei ter afsluiting van het wijkenfeest.

De bigbandklanken van het Nijmeegs Amusementsorkest (NAO) schallen door de wijk. Als er nog wijkbewoners zijn die niet op de hoogte waren van het wijkfeest, dan zijn ze dat nu.

Hees heeft het derde lustrum van de Vereniging Dorpsbelang Hees aangegrepen om deel te nemen aan het wijkenfestival van Nijmegen 2000. Hees vormt binnen Nijmegen een vreemde enclave. Vroeger een dorp nu een wijk van Nijmegen. 

"Dorpsbelang Hees is vijftien jaar geleden opgericht om meer structuur te geven aan de sociale contacten binnen de gemeenschap", legt voorzitter Johan van der Mee uit. 

Daarvoor werd speciaal een enquête gehouden onder de bewoners. Dat leverde een overweldigende respons op. 

De vereniging beschikt over verschillende werkgroepen die regelmatig publiceren over de wijk. "We willen de historie van het dorpje Hees niet verloren laten gaan. Daarom wordt er veel gepubliceerd, gedocumenteerd en wordt er onderzoek gedaan", legt Jan Brauer uit. Hij is verantwoordelijk voor de historische werkgroep van de vereniging. 

Ter gelegenheid van het lustrum- en wijkenfeest heeft de vereniging direct twee publicaties het licht doen zien. Eentje over de route van de paardetram die het dorpje Hees met de grote stad Nijmegen verbond. In 1922 werd deze tramlijn geëlectrificeerd. En een speciale uitgave Groen in Hees. Er wordt bij de vereniging gekeken naar het verleden van Hees, maar zonder daarbij de toekomst uit het oog te verliezen, zeggen Johan van der Mee en Jan Brauer. "Het is niet de bedoeling dat we alleen maar naar zaken van vroeger kijken. Daarom zijn we nauw betrokken bij de verschillende ontwikkelingen die onze wijk betreffen. We zitten in commissie die met de gemeente Koers West bespreken. Nu houden we de komst van de tweede stadsbrug nauwlettend in de gaten, want dat heeft heeft natuurlijk gevolgen voor onze woonbuurt."

Hoewel Hees de vinger aan de pols houdt, is het vandaag echter tijd om te feesten. Daarom speelt het NAO orkest de sterren van de hemel en krijgt de vereniging onverwacht 'bezoek' van dr. De Blécourt, de huisarts die van 1886 tot 1925 actief was in Hees en zich inzette voor de gemeenschap, altijd op zijn onafscheidelijke motorfiets.